director-web.bihor.ro director-web.crisulrepede.ro
web-director.groupromo.ro

România are cel mai puternic laser

Laserul de la Magurele este cel mai puternic din lume si a fost pus în functiune în luna mai a anului trecut. Aparatul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea continutului butoaielor cu deseuri radioactive, fara a fi desfacute, dar si la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spatiale. Laserul de la Magurele este considerat cel mai puternic din lume si datorita faptului ca are cele mai performante echipamente si cel mai stralucitor fascicul Gamma.

Laserul de la Magurele, în fapt proiectul “Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleara” (ELI-NP) de la Magurele, este un centru de vârf la nivel mondial pentru cercetari în domeniul laserului. Investitia de la Magurele se ridica la 300 de milioane de euro. Proiectul repune România pe harta globala a cercetarii, fapt dovedit si prin selectarea acestui proiect ca fiind reprezentativ pentru tara noastra.

Investitiile în centre în domeniul laserului reprezinta o prioritate pentru cercetarea europeana. Construirea unui complex de cercetare international de prim rang, cu patru unitati, permite realizarea unor experimente de pionierat în ceea ce priveste fizica fundamentala, noua fizica nucleara ?i astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii. Cercetatorii din cadrul laboratorului paneuropean lucreaza si la modalitati noi de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.

Finantarea proiectului a fost asigurata în cadrul Programului Operational pentru Competitivitate, fond gestionat prin politica de coeziune a Uniunii Europene.

Vrei sa afli cum te poate ajuta politica de coeziune? Acceseaza site-ul Comisiei Europene, adresa www.cohesionpolicy.com sau pagina de Facebook Cohesion Policy in Romania.

Vizitati site-ul România are cel mai puternic laser, apartinand de categoria Cercetare

www.cohesionpolicy.com
0
0.0/5 pentru 0 evaluare
05-03-2019
 
Contact    Newsletter